Dokter David

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de reden waarom dokter David belangeloos mensen begon te helpen staat hieronder een stukje geschiedenis.

Dr. David
Dr. David

Dokter David Abdulai werd omstreeks 1951 in een zeer arm gezin geboren. Hij had elf broers en zussen maar door ziektes en ondervoeding zijn ze alle elf op jonge leeftijd overleden. Ook zijn vader die aan lepra leed stierf jong. Toen David Abdulai nog kind was waren er lange perioden waarin hij zich met bedelen in leven moest zien te houden en de vuilnisbelten afzocht naar iets eetbaars voor zijn ouders en voor zichzelf.

Een Ghanese pater, Father Alfred Bayo, stelde hem in de gelegenheid naar school te gaan. Na jaren hard werken werd hij arts. Na zijn afstuderen is hij zich gaan specialiseren als chirurg in Zambia en heeft hij ook modules in Engeland gevolgd. Uiteindelijk kreeg hij een baan in een ziekenhuis in Damongo, het noordwesten van Ghana, en werd zelfs benoemd als hoofd van de medische dienst van de noordelijke provincies. Ondanks al zijn successen vond dokter David geen voldoening van zijn werk. Hij zag hoe de allerarmsten geen kans maakten op medische zorg. Bedelaars, psychiatrische patiƫnten, daklozen en vluchtelingen werden niet geholpen.

In 1989 begon dokter David, samen met zijn toenmalige vrouw, zijn praktijk waar iedereen die arm was gratis werd geholpen. Het was in de schaduw van een mangoboom in een klein dorpje net buiten de stad Tamale.

Uit deze kleine praktijk is de huidige kliniek Shekhinah ontstaan. Jaren later in 2000 is er een tweede kliniek geopend ongeveer 10 km verderop in Wamale. Dokter David zette zich, samen met medisch geschoolde full-time vrijwilligers, belangeloos in voor de allerzwaksten in de samenleving, gesteund door vrienden in binnen- en buitenland. De vrijwilligers hebben allemaal hun eigen bijzondere levensverhaal en hun eigen drijfveren waarom ze hier zijn gaan wonen en werken. Op het terrein wonen ook mensen die door hun dorp zijn verstoten, omdat ze bijvoorbeeld hiv of een psychiatrische stoornis hebben.

De inwoners van Tamale vonden het leven van dokter David zo raar, dat hij al snel de bijnaam “mad doctor” verwierf. Het is een naam die hij met trots heeft aanvaard, als teken dat hij de “mad people” uit de stad als zijn gelijken beschouwt.

In 2016 is dokter David na een kort ziekbed overleden. Zijn vrouw Mariama heeft direct al zijn taken overgenomen en zet zich tot op de dag van vandaag in met dezelfde passie als haar man.